Antibiotika uten resept

Hvis en pasient er rammet av en svært alvorlig bakterieinfeksjon, vil farmasøyten vanligvis alltid foreskrive bruk av et antibiotikum. Dette antibiotikumet må alltid tas regelmessig av pasienten. Det er også viktig at brukeren alltid er nøye med å følge riktig dosering. Brukeren kan forvente en forbedring i helsetilstanden etter bare noen få dager.

Konsultasjon for antibiotika

Kjøp Antibiotika uten resept på nett i Norge

Hva er et antibiotikum, og kan det kjøpes på apoteket uten resept?

Et antibiotikum er et av de sterkeste legemidlene som kan forskrives for å behandle en bakterieinfeksjon. Antibiotika kan brukes både ved bihulebetennelse og ved betennelse i slimhinnene. Hvis en bakterieinfeksjon fortsetter å spre seg, forskrives antibiotika i de fleste tilfeller direkte.

Et antibiotikum er tilgjengelig i ulike doseringsformer. Det kan være tabletter, en oppløsning eller en sirup. Den riktige dosen må alltid justeres nøyaktig slik at symptomene kan behandles umiddelbart. Et antibiotikum er ikke bare ansvarlig for å behandle en bakterieinfeksjon, men skal også forhindre at bakterien sprer seg. Det skilles nå mellom et stort antall forskjellige antibiotika. Hvert av dem har individuelle egenskaper, og sin egen virkemåte. Det er derfor viktig å rådføre seg med lege eller farmasøyt på forhånd. De kan da fortelle deg nøyaktig hvilket antibiotikum som passer for tilstanden din. Vi har oppsummert noen av de mest kjente antibiotikaene som kan kjøpes uten resept fra ulike apotek. Dette kan være ulike nettapotek eller f.eks. apotek i sentrum av byen.

Antibiotika uten resept

Hvilke antibiotika liker leger å skrive ut til pasienter?

Som nevnt må antibiotikumet alltid være nøyaktig tilpasset brukerens sykdom. Nettopp derfor er det svært viktig for en pasient å søke nøyaktige råd fra en farmasøyt på forhånd. De kan da bestemme nøyaktig hvilke antibiotika som er riktig for deg. De vanligste antibiotikaene som foreskrives, omfatter følgende legemidler:

Doksycyklin – det riktige antibiotikumet for behandling av en hudinfeksjon

Doksycyklin er et velkjent antibiotikum. Disse antibiotikaene er spesielt egnet for pasienter som lider av en alvorlig infeksjon. En infeksjon kan ha en rekke forskjellige utløsende faktorer. I de fleste tilfeller fører forurensning av et sår til en bakteriell hudinfeksjon. Antibiotikumet doksycyklin kan imidlertid også brukes ved mange andre plager. Det kan for eksempel dreie seg om brystinfeksjon, infeksjon i tennene eller mellomørebetennelse. I svært sjeldne tilfeller forskrives også antibiotikumet doksycyklin til personer som lider av kronisk bronkitt eller betennelse i mandlene. Doksycyklin er alltid tilgjengelig i form av individuelle kapsler. Doksycyklin-kapslene tas regelmessig av brukeren gjennom hele behandlingsperioden. Det er svært viktig at brukeren alltid tar doksycyklin-kapslene til samme tid på dagen. Antibiotikumet doksycyklin kan bare tas av voksne. Både barn og ungdom under 18 år er helt utelukket fra bruk av doksycyklin-antibiotika. Disse antibiotikaene tilhører gruppen antibiotika uten resept. Dette betyr at dette legemidlet kan kjøpes helt uten resept fra de forskjellige apotekene.

Ciprofloksacin – et syntetisk antibiotikum med en svært bred virkningsmekanisme

Legemidlet Ciprofloksacin er et såkalt syntetisk antibiotikum. Disse antibiotikaene inneholder virkestoffet fluorokinoloner. Dette virkestoffet er ikke bare kjent for sin omfattende virkningsmekanisme, men også for at det virker utrolig raskt. Ciprofloksacin-antibiotika foreskrives nå bare av leger for svært alvorlige sykdommer. Disse kan omfatte følgende sykdommer:

 • En svært alvorlig bakteriell infeksjon i urinveiene: Dette kan enten være blærekatarr eller nyrebekkenbetennelse (pyelonefritt). I begge tilfeller er det svært viktig at brukeren kommer i gang med riktig medisinsk behandling på et tidlig stadium.
 • Dette antibiotikumet kan også brukes ved betennelser i ledd eller ben.
 • Videre er antibiotikumet ciprofloksacin også egnet for betennelse i livmorhalsen.

Listen er bare et veldig lite utvalg. I tillegg til disse plagene kan ciprofloksacin-antibiotikumet også brukes til andre sykdommer. Ciprofloksacin-antibiotika kan bare kjøpes på apotek i form av tabletter. Ciprofloksacin-tabletter må alltid tas oralt av brukeren. Det er svært viktig at ciprofloksacin-tabletten ikke tygges under inntak. Dette kan i stor grad påvirke effekten av antibiotikumet. Legemidlet Ciprofloksacin tilhører også den medisinske gruppen antibiotika uten resept.

Azitromycin – det riktige antibiotikumet for allsidig virkningsmekanisme

Azitromycin-antibiotika er først og fremst kjent for sin svært allsidige virkemåte. På grunn av den svært komplekse sammensetningen av de aktive ingrediensene det inneholder, kan azitromycin-antibiotika brukes til å behandle et bredt spekter av forskjellige plager. Disse inkluderer følgende plager og sykdommer:

 • en svært alvorlig mellomørebetennelse
 • lungebetennelse
 • svært alvorlig diaré hos reisende
 • kronisk bronkitt
 • infeksjon i hud og sår
 • ved malaria

I tillegg til denne sykdommen kan azitromycin-antibiotika også brukes mot mange andre plager. Før en pasient begynner å bruke medisinen azitromycin, er det imidlertid svært viktig at pasienten får nøyaktige råd fra apoteket. Dette er den eneste måten å sikre at en rask virkning kan garanteres. I noen tilfeller blir azitromycin-antibiotika til og med foreskrevet til personer som lider av klamydia. Dette er en sykdom som kan overføres ved samleie. Hvis en pasient er rammet av klamydia, er det også svært viktig å starte behandling med riktig medisinering umiddelbart. Azitromycin-antibiotika er akkurat den rette medisinen for dette. Det er bare å spørre apoteket direkte. De kan gi deg en resept på azitromycin-antibiotika. Azitromycin-antibiotika kan også kjøpes på apotek uten resept. Du bør imidlertid rådføre deg med en farmasøyt før du tar det.

Amoksicillin – det riktige penicillinantibiotikumet for den enkelte pasient

Amoksicillin-antibiotikumet kan alltid kjøpes av brukeren i form av individuelle kapsler. Amoksicillin-kapslene tas oralt av pasienten. Fordelen med dette er at amoksicillin-kapselen kan oppløses direkte i brukerens mage, hvor virkningen deretter spres. Amoksicillin-antibiotika kan bare tas av voksne brukere. Dette legemidlet er ikke egnet for brukere under 18 år. Amoksicillin-antibiotika kan foreskrives av en lege for mange forskjellige plager. Men i de fleste tilfeller er amoksicillin-antibiotika foreskrevet til personer som lider av følgende bakterielle infeksjoner:

 • Akutt betennelse i svelg og strupehode.
 • En infeksjon i huden: Dette kan enten være en betennelse eller en hudsopp.
 • I tilfelle en infeksjon i mage-tarmkanalen: En slik sykdom er merkbar hos de fleste brukere på grunn av svært alvorlig diaré. Hvis dette også er tilfelle for deg, er det svært viktig å oppsøke lege umiddelbart. Legen kan da foreskrive bruk av amoksicillin-antibiotika.
 • Borreliose: Denne typen bakterieinfeksjon oppstår vanligvis rett etter et flåttbitt.
 • Antibiotika kan også brukes til å behandle mellomørebetennelse eller lungebetennelse.

Før pasienten begynner å ta amoksicillin-tablettene, er det imidlertid svært viktig å få nøyaktig informasjon fra apoteket om riktig dosering. Brukeren bør også lese pakningsvedlegget nøye. Amoksicillin-antibiotika kan også foreskrives av brukeren uten resept på apotek.

Cefiksim + azitromycin – utmerket bredspektret antibiotikum for mange forskjellige bakterieinfeksjoner

Legemidlet Cefiksim + Azitromycin er et såkalt bredspektret antibiotikum. Som det kommer frem av navnet på medisinen, kan dette antibiotikumet brukes mot mange forskjellige plager. De aktive ingrediensene det inneholder dreper bakteriene direkte gjennom celleveggen. Dette forhindrer spredning av bakterier og virus. I de fleste tilfeller foreskrives antibiotikumet cefiksim + azitromycin til pasienter som lider av akutt, men ikke komplisert gonoré. Disse antibiotikaene kan bare tas av voksne på grunn av deres svært sterke virkemåte. Antibiotikumet cefiksim + azitromycin er også tilgjengelig i form av individuelle tabletter. Disse antibiotikaene kan alltid kjøpes på apotek i forskjellige doser. Det er derfor svært viktig at du søker råd hos en farmasøyt. Farmasøyten kan da bestemme nøyaktig hvilken dosering som er riktig for deg. Som regel vil legen alltid foreskrive en litt lavere dose i begynnelsen av behandlingsperioden. Denne kan deretter økes i løpet av behandlingsfasen. Denne prosedyren er spesielt viktig når det gjelder sterkt virkende antibiotika. Dette er den eneste måten å sikre at medisinen virkelig tolereres godt av brukeren. Antibiotikumet cefiksim + azitromycin kan også kjøpes i sin helhet fra apoteket uten resept.

Monuril – hva er egentlig disse antibiotikaene, og hva kan de brukes til?

Antibiotikumet Monuril er spesielt egnet til behandling av infeksjon i blæren. Antibiotikumet Monuril foreskrives også til kvinner som lider av blærebetennelse. Hvis en pasient rammes av blærekatarr eller blærebetennelse, kjennetegnes dette av sterke smerter ved vannlating. Pasienten kan også finne blod i urinen. Hvis dette også er tilfelle for deg, er det svært viktig at du tar direkte kontakt med apoteket. De vil da kunne anbefale egnede antibiotika. I de fleste tilfeller vil apoteket anbefale bruk av Monuril-antibiotika. Legemidlet Monuril tas i form av såkalte granulater. Dette er svært viktig fordi det gjør at virkestoffet spres mye raskere. Monuril-granulatene kan tas direkte oralt av pasienten. Etter inntak anbefales det å skylle med rikelig med drikkevann. Bare i svært sjeldne tilfeller kan visse bivirkninger oppstå ved bruk av Monuril-antibiotika. Skulle bivirkninger likevel oppstå, kan de omfatte følgende plager:

 • alvorlig kvalme
 • diaré
 • svimmelhet
 • hodepine
 • fordøyelsesproblemer

Hver bruker anbefales å observere de tilsvarende bivirkningene nøye. De bør avta på egen hånd innen tre dager. Monuril-antibiotikumet kan også kjøpes av brukeren uten resept, og er derfor definert som et antibiotikum uten resept.

Arilin – hva er egentlig disse antibiotikaene?

Antibiotikumet Arilin inneholder det velkjente virkestoffet metronidazol. Dette virkestoffet finnes i mange forskjellige antibiotika, og er spesielt populært på grunn av den svært raske virkningsmåten. Disse antibiotikaene kan også foreskrives til pasienter som lider av en bakteriell infeksjon i kjønnsområdet. Hvis dette er tilfelle for deg, er disse antibiotikaene akkurat den rette behandlingen for deg. Denne sykdommen er den velkjente seksuelt overførbare trichomoniasis. Denne sykdommen kan overføres til andre mennesker gjennom samleie. I et slikt tilfelle er det svært viktig at pasienten begynner å bruke et medikament i god tid. Arilin filmdrasjerte tabletter er ideelle for dette. Arilin-tabletter tas alltid oralt av brukeren. Pasienten bør alltid sørge for at Arilin-tablettene tas med tilstrekkelig mengde drikkevann. Hvis dette ikke er tilfelle, vil det være svært vanskelig for Arilin-tabletten å løse seg opp i kroppen. Dette betyr at den ikke vil ha den ønskede effekten. En filmdrasjert tablett av antibiotikumet Arilin inneholder nøyaktig 500 mg av virkestoffet. Dette er også den maksimale dosen som ikke må overskrides av pasienten under noen omstendigheter. Antibiotika kan også kjøpes på apotek uten resept. Det er bare å ta direkte kontakt med apoteket. De vil kunne gi deg nøyaktige instruksjoner om hvordan du tar Arilin-tablettene.

Valaciklovir – det riktige antibiotikumet for forebygging av herpes

Hvem som helst kan bli smittet med herpesvirus. Det er vanligvis nok å drikke av et urent glass. Herpes setter seg da vanligvis direkte på underleppen. De færreste er klar over at herpes også er et virus som raskt kan overføres til andre mennesker. Hvis man har et svakt immunforsvar, kan en herpesinfeksjon til og med være dødelig. Derfor er det svært viktig at pasienten starter medisinsk behandling med en gang. Antibiotikumet Valaciklovir er også tilgjengelig i form av tabletter. Disse tablettene kan enkelt tas oralt av brukeren. Det bør imidlertid bemerkes at valaciklovir-antibiotika kan kjøpes i forskjellige styrker. Disse kan være enten 500 mg eller 1000 mg. Den riktige dosen tilpasses alltid nøyaktig til pasientens symptomer. I de fleste tilfeller vil apoteket i utgangspunktet også anbefale en litt lavere dosering av disse antibiotikaene. Hvis de ikke har ønsket effekt, kan dosen økes individuelt. Rådfør deg alltid med en farmasøyt før du starter behandlingen. De vil kunne forklare deg hele behandlingen i detalj.

Antibiotikaene som er listet opp, er et svært lite utvalg. I tillegg til disse antibiotikaene er det mange flere tilgjengelige på apoteket som kan kjøpes av pasienten. Det anbefales alltid å informere farmasøyten i detalj om de aktuelle plagene. Dette er den eneste måten de kan anbefale riktig antibiotika for deg. Bare spør på forhånd, og begynn deretter å bruke antibiotikumet.

Hvilke bruksanvisninger må pasienten ta hensyn til?

Visse bruksanvisninger gjelder alltid for bruk av antibiotika. Disse bruksanvisningene bør alltid leses nøye. Det er også svært viktig at brukeren alltid følger bruksanvisningen nøye. Som regel refererer disse alltid til riktig bruk. For eksempel er det svært viktig at antibiotika alltid tas med tilstrekkelig mengde drikkevann. Dette er den eneste måten den aktive ingrediensen kan spre seg i brukerens kropp og dermed spre virkemåten. I tillegg bør antibiotika alltid tas regelmessig. Hvis en pasient glemmer å ta en dose, bør den ikke bare erstattes av en dobbel dose. I slike tilfeller anbefales det å ta direkte kontakt med apoteket. De kan da avgjøre nøyaktig hvordan pasienten skal gå frem.

Generelt er antibiotika bare egnet for voksne. Det finnes imidlertid spesielle antibiotika som også kan tas av barn og unge. Dette må imidlertid alltid diskuteres med en farmasøyt. Hvis en kvinne er gravid eller ammer, er det også lurt å rådføre seg med en farmasøyt først. De kan da avgjøre nøyaktig om antibiotika er egnet for deg eller ikke. Hvis du er i tvil, kan du alltid rådføre deg med en farmasøyt. Vent aldri for lenge, men ta alltid direkte kontakt med en farmasøyt du stoler på.

Hvilke typer antibiotika må man skille mellom?

De ulike antibiotikaene kategoriseres alltid etter bruksområde. Det finnes for eksempel noen antibiotika som kun foreskrives ved svært alvorlige symptomer. Da må det dreie seg om en bakterieinfeksjon som allerede har spredt seg i kroppen og kanskje til og med infisert andre områder. Det finnes også antibiotika som foreskrives for milde infeksjoner. Det kan for eksempel dreie seg om mellomørebetennelse eller betennelse i mandlene. I begge tilfeller er det imidlertid svært viktig at brukeren begynner med den aktuelle medisinen umiddelbart. Pasienten bør derfor gå direkte til apoteket og få resept på et egnet legemiddel. Farmasøyten kan finne ut nøyaktig hvilke antibiotika som passer for deg basert på symptomene dine.

I det andre trinnet må farmasøyten alltid bestemme en passende dosering. For å fastsette riktig dosering av et legemiddel må det tas hensyn til ulike komponenter. Disse inkluderer følgende komponenter:

 • pasientens nøyaktige vekt
 • den aktuelle sykdommen og de tilhørende symptomene hos pasienten – dette er svært viktig, ettersom symptomene alltid kan arte seg svært forskjellig fra pasient til pasient
 • brukerens alder

Disse faktorene brukes deretter til å bestemme hvilken dosering som er best egnet. Det er svært viktig at brukeren alltid holder seg nøyaktig til den foreskrevne dosen. Under ingen omstendigheter skal de overskride denne dosen. I verste fall kan dette føre til en såkalt feildosering. For å unngå dette anbefales alle pasienter å være nøye på å alltid holde seg til riktig dosering.

Når virker ikke et reseptfritt antibiotikum?

Antibiotika forskrives bare hvis pasienten er rammet av en bakteriell infeksjon. Antibiotika kan ikke foreskrives for en virusinfeksjon. En bakterieinfeksjon viser seg alltid ved følgende symptomer: svært kraftig hoste, hodepine, svimmelhet, feber og kraftig sår hals. Hvis en bruker påvirkes av disse symptomene, er det en bakteriell infeksjon. I et slikt tilfelle er det tilrådelig å foreskrive antibiotika for behandling.

Hvilke bivirkninger kan oppstå ved bruk av antibiotika?

Når du tar antibiotika, kan det i noen tilfeller oppstå bivirkninger. Imidlertid er det bare svært få brukere som er berørt av disse bivirkningene. For de fleste brukere er hele applikasjonsfasen helt fri for klager og bivirkninger. Skulle en bruker likevel oppleve symptomer, kan disse omfatte følgende bivirkninger:

 • alvorlig hodepine
 • kvalme
 • diaré
 • svimmelhet
 • oppkast

Hvis de aktive ingrediensene som er inneholdt tolereres veldig godt av en bruker, er det vanligvis ingen bivirkninger. Hvis du ikke tåler de aktive ingrediensene eller hvis du blir påvirket av en allergisk reaksjon, kan de oppførte klagene og bivirkningene oppstå. Hver pasient anbefales alltid å overvåke symptomene nøye. Hvis du merker at symptomene dine blir verre, kan du kontakte en farmasøyt direkte. For de fleste brukere forsvinner imidlertid symptomene helt av seg selv i løpet av få dager.

Kan man bruke antibiotika uten resept mot kviser?

Kviser er en svært alvorlig urenhet som kan forekomme både i ansiktet, på ryggen og på skuldrene. I de fleste tilfeller lider den som rammes av akne av svært alvorlige kviser, som i noen tilfeller til og med kan føre til arr. Det finnes nå en rekke forskjellige medisiner og medikamenter som kan brukes til å behandle akne.

Et antibiotikum i form av en salve eller krem kan være hensiktsmessig. De fleste leger vil da skrive ut antibiotikumet tetrasyklin. Disse antibiotikaene kan ganske enkelt smøres på de aktuelle hudområdene. Dette gjøres vanligvis alltid ved hjelp av en applikator. Salven eller kremen har da mulighet til å trekke inn i huden og spre sin virkning. Tetrasyklin-antibiotika kan også kjøpes på apotek. Det beste er å spørre apoteket direkte om relevant informasjon. Dette er den eneste måten å garantere en rask, omfattende og vellykket behandling.

Når bør antibiotika ikke brukes?

Antibiotika bør ikke brukes hvis pasienten lider av en allergisk reaksjon, eller har en intoleranse mot et av virkestoffene. I begge tilfeller bør bruk av antibiotika alltid unngås. I tillegg bør brukeren alltid være fullstendig informert om hva som er riktig bruk av antibiotika. Dette er den eneste måten å sikre at medisinen faktisk kan brukes av pasienten. Alle pasienter anbefales å lese hele pakningsvedlegget nøye før de starter behandlingen. Der finner du mye viktig informasjon om bruk av antibiotika.

Kan et antibiotikum kjøpes reseptfritt på apotek – hvordan er dette mulig?

I de mange forskjellige nettapotekene kan antibiotika også kjøpes helt uten resept. På nettapotekene må pasienten først fylle ut et spørreskjema. Spørreskjemaet beskriver nøyaktig hvilke plager pasienten har, og hvilken allergi eller intoleranse vedkommende har. Spørreskjemaet analyseres deretter av en godkjent farmasøyt. Deretter kan de avgjøre nøyaktig hvilke antibiotika som er egnet for pasienten. I tillegg får pasienten alltid detaljert informasjon om riktig inntak og dosering. Hvis en bruker har spørsmål, kan vedkommende alltid kontakte farmasøyten direkte. Du finner også all viktig informasjon i pakningsvedlegget. Det er bare å spørre apoteket direkte.

Hvordan kan jeg kjøpe antibiotika på nettet? – slik fungerer det

Trinn 1: Søk etter antibiotika i ønsket pakning

Antibiotika finnes i flere forskjellige pakningsstørrelser. Det beste er å skrive inn navnet på medisinen direkte i søkefeltet. Da finner du medisinen i de ulike pakningsstørrelsene. Velg nå den medisinen du ønsker å bestille, og legg den i handlekurven.

Trinn 2: Registrer deg på apoteket

Når du har lagt de ønskede legemidlene i handlekurven, må du logge deg inn. Hvis du ikke er kunde på apoteket, må du først registrere deg. Registreringen er helt gratis. Alt du trenger å gjøre er å oppgi ønsket leveringsadresse, og dine personlige opplysninger.

Trinn 3: Velg nettbasert behandling, og fyll ut spørreskjemaet

I det tredje trinnet må du gjennomføre en nettbasert behandling, ettersom antibiotika er reseptbelagt. Den nettbaserte behandlingen består i å fylle ut et medisinsk spørreskjema. En sertifisert nettlege vil deretter sjekke opplysningene dine og avgjøre om du er egnet til å ta antibiotika. Hvis dette er tilfelle, vil legen umiddelbart utstede en elektronisk resept på antibiotika til deg.

Trinn 4: Bekreft betalingen

Når du har mottatt resepten, er det bare å betale for medisinen. Det finnes flere ulike betalingsalternativer.

Trinn 5: Få medisinen tilsendt

Antibiotikumet vil deretter bli sendt til deg. Det tar vanligvis 2–3 virkedager før du mottar medisinen hjem til deg.

Kjøp Antibiotika uten resept på nett i Norge

Konklusjon: Er det mulig å kjøpe antibiotika uten resept?

Fordi antibiotika er reseptpliktig i Norge, er det ikke mulig å kjøpe denne medisinen uten resept. Hvis du lider av en infeksjon og trenger å ta et antibiotikum, er det best å oppsøke lege. Leger på nettet kan også fortelle deg hvilken medisin som er best for deg. Du kan også få en lege til å utstede en passende resept på medisinen direkte på nettet. På denne måten står ingenting i veien for et enkelt kjøp.