Hva er egentlig Nuvaring?
Nuvaring er et svært populært prevensjonsmiddel som foretrekkes av kvinner over hele verden. Nuvaring er en elastisk ring som settes direkte inn i skjeden. Derfra frigjør ringen alltid en liten mengde av virkestoffet etonogestrel og det andre virkestoffet ehinylestradiol til kroppen. Disse to virkestoffene er begge et østrogen og et gestagenhormon. Ved å administrere disse to hormonene forhindres en uønsket graviditet. Nuvaring kan bare kjøpes på resept.
Hva brukes Nuvaring til?
Nuvaring kan bare utvikle sin best mulige effekt hvis det brukes riktig. Gestagenet etonogestrel forhindrer mulig implantasjon av det befruktede egget. Gestagenet har også en betydelig effekt på endringen i slimproppen. Gestagenet herder slimproppen, noe som også hindrer sædcellene i å trenge gjennom livmorslimhinnen. Nuvaring settes bare inn en gang i måneden. Fordi det er så enkelt å bruke, velger flere og flere pasienter populære Nuvaring. For kvinner som ikke tåler p-piller, er ringen også et egnet prevensjonsmiddel.
Hvordan kan Nuvaring brukes?
Nuvaring er veldig enkel å bruke og helt ukomplisert. Det er også et pakningsvedlegg i pakken. Denne inneholder detaljert informasjon om bruken av Nuvaring. Nuvaring settes inn i skjeden og må fjernes etter tre uker. Dette etterfølges av en pause på ca. syv dager. Etter pausen kan en ny Nuvaring settes inn. Ringen må ikke fjernes under samleie eller ved bruk av tampong. Hvis pasienten påvirkes av visse klager i løpet av perioden den brukes, anbefales det å konsultere en lege. Menstruasjon bør forekomme i løpet av den syv dager lange behandlingspausen.
Doseringen av Nuvaring
Siden Nuvaring ikke er et legemiddel, finnes det ingen spesifikke doseringsanvisninger for det, bare bruksanvisning:
- Nuvaring kan bare brukes av kvinner
For voksne kvinner må Nuvaring fjernes og byttes hver fjerde uke. Etter tre uker må det tas en såkalt behandlingspause på syv dager.
Jenter under 18 år kan bare bruke Nuvaring etter å ha rådført seg med lege.
Hvis det oppstår smerter eller mulige bivirkninger under behandlingen, bør lege kontaktes umiddelbart.
Hvilke bivirkninger kan Nuvaring forårsake?
I sjeldne tilfeller kan bruk av Nuvaring føre til såkalte bivirkninger. Vi har listet opp noen av bivirkningene for deg:
Sporadisk blødning
Vedvarende gastrointestinale problemer som kvalme, oppkast og diaré
Magesmerter og bekkensmerter
Smerter i brystene og herding av brystene
Hodepine opp til migrene
De fleste av de nevnte bivirkningene forsvinner etter noen dager. Hvis symptomene vedvarer over lengre tid eller til og med forverres, er det imidlertid tilrådelig å kontakte en lege. Ytterligere informasjon om bivirkninger finnes i pakningsvedlegget.
Last ned Pasient informasjon NuvaRing
Når må Nuvaring aldri brukes?
Bruken av Nuvaring er ikke egnet for alle pasienter. Derfor er det svært viktig å diskutere bruken av apparatet med en lege på forhånd. Legen kan gjøre pasienten oppmerksom på mulige bivirkninger på et tidlig stadium. Dette prevensjonsmiddelet skal ikke brukes hvis pasienten:
- Er allergisk mot de aktive ingrediensene eller innholdsstoffene.
- Enten har det oppstått en trombose eller en emboli. I et slikt tilfelle har brukeren for høy risiko for å bli syk.
- Hvis brukeren lider av en blodkoagulasjonsforstyrrelse eller vedvarende migrene, er hun også utelukket fra å bruke Nuvaring.
- Bruk av Nuvaring er også utelukket for alle typer kreft.
- Både gravide og ammende kvinner bør avstå fra å bruke dette prevensjonsmiddelet.
Hvis brukeren er usikker, anbefales det å kontakte en lege på forhånd. Han eller hun kan gi deg detaljert informasjon og påpeke mulige risikoer.
Er Nuvaring også tilgjengelig uten resept?
Nei, Nuvaring kan bare kjøpes sammen med resept. Siden dette er et svært effektivt prevensjonsmiddel, er det svært viktig å diskutere bruken med en lege på forhånd. Dette er den eneste måten å fullstendig unngå mulig misbruk eller bivirkninger.